Sınavlara hazırlanan öğrenciler sosyal medya kullanımında nelere dikkat etmelidir?
Sosyal mesafe… Bugünlerde hatta maalesef son bir yıldır 2 arkadaşıyla (maske,temizlik) beraber çokça duyduğumuz bir kavram. Sosyal kelimesi kökeni Latince aynı anlama gelen socialis kelimesinden gelen Fransızca bir sözcük. Hatta öyle ki İspanyolca ve İngilizcede yazımı bile aynı: “social”. Yani batı dillerine ve dilimize öylesine yerleşmiş ki bugün gündelik hayatımızın büyük bir bölümünü işgal eden internetteki şahsi münasebet ve ilişkilerimizden tut da haberleşme çerçevemizi ister video ile ister durumla vs. olsun belirleyen sisteme bile ismini vermiş. Evet “sosyal medya“dan bahsediyorum.
Günümüzde artık kullanma kabiliyetine haiz olan herkesin öyle ya da böyle bir şekilde temas ettiği ve medyanın son yirmi yılda geldiği noktaya verilen isim sosyal medya. Temas diyorum ama bu en hafif tabiri olur heralde. Çünkü artık youtuber, influencer gibi birçok kavramın hayatımıza girmesinin sebebi şüphesiz bu temasın olması gerekenden çok daha fazla ve abartılmış olması.
Malum insan fıtratı yani yaratılışı gereği meraklıdır. Bu merak duygusu elbette doğruya kullanıldığında çok faydalıdır. Hatta merak ilmin hocasıdır derler. Ama bu sosyal medya ve mecralarda bu merak duygusunun su-i istimali maalesef sahip olduğumuz zihin gücü, fikir, görsel hafıza hatta boş vakit gibi kıymetlerimizi öldürüyor. Bazen küçük bir iş için girdiğimiz bu mecrada saatlerimiz geçiyor haberimiz olmuyor. Halbuki yukarıda saydığım tabir-i caizse israf olunan şeyler öyle kıymetli ki. Örneğin global bazı futbolcular veya şarkıcılar için yaptığı iş karşılığında kullanılan “dakikada şu kadar para kazanıyor” sözü bile yalnızca vaktin sadece onlar için değil aslında herkes için ne kadar önemli olduğunu anlatmaya kafidir. Atalarımız vakit nakittir diye bu hakikatı çok veciz ifade etmişler.
Hal böyle olunca bilhassa eğitim alanında öğrenciler için vakit çok daha değerli oluyor. Sınavda örneğin YKS’de bir soruyu doğru işaretlemek bazen 30.000 kişilik bir sıralama değişikliğine etki ediyor. Bu ise sınav öncesinde bazen küçük bir formülü ezberlemek veya sınav esnasında basit bir şeyi hatırlamak gibi esasında sınava hazırlık sürecini nasıl geçirdiğimizle doğrudan alakalı.
Benim bu konudaki önerim sadece YKS değil diğer tüm sınavlara hazırlananlar için de şudur ki: Gelin bu sosyal medya alışkanlığımızı diğer bazı zevklerimizi ertelediğimiz gibi sınav sonuna erteleyelim. En azından sınav sürecinde zaruret sandığımız bu alışkanlıktan feragat edelim. Unutulmamalıdır ki hayatın her sahasında muvaffakiyetin en büyük şartlarından biri fedakarlıktır…
Comments are closed.