Eğitimde motivasyonun yeri
İnsanlar hayatları boyunca bir hedef peşinde koşar durur. Kimisi iyi bir kariyer için kimisi de iyi bir eş bulabilmek için. Ama şöyle bir durum vardır. Bu hedeflere o kadar kolay ulaşamayız hedefimize ulaşabilmek için bedel ödemeliyiz. En basitinden örnek verecek olursak önce iyi bir üniversiteye girebilmek için çalışıp çabalarız. Bu hedefimizi gerçekleştirdikten sonra hayat bize bir sürpriz daha yapar önümüze yeni bir hedef daha koyar. Bu sefer de hedef KPSS sınavından iyi bir puan almak ve mesleğini yapabilmek.
Yukarıda bahsettiğim bu hedefleri gerçekleştirebilmek için insanlar hayatlarının belli bir bölümünden fedakârlık etmek zorundadırlar. Fedakârlık edemeyenler ise hayatlarının geri kalan kısmında pişmanlık içinde olacaklar. Durum şu iyi bir üniversiteye girebilmek için TYT sınavına sıkı bir şekilde 1 sene çalıştıktan sonra hedeflediğin yerdesin ama bu bir yılı feda edemeyip günün gün edenler ise tren duraktan kalktıktan sonra akılları başlarına gelir ama ne fayda… İşte bu yüzden gelecekte umutsuz bireyler olmamak için sadece 1 yıl sadece onu feda edelim hayatımızın geri kalanı boyunca istediğimiz hayatı arzuladığımız her şeyi yapma fırsatı bulalım yoksa çok pişmanlık duyarız ama kimse bize bu günleri geri vermez…
Hedeflerimize koşarken hayat önümüze engeller çıkaracak çünkü zafere gidilen yolda çekilen çile kutsaldır demişler. 2012 yılı bugünün TYT’si o zamanlar YGS’ydi. O dönem bir erkek öğrenci babasıyla birlikte 1 yıl boyunca hazırlandığı sınava girmek için gitmişlerdi. Okulu buldular. Çocuk sınavına girdi babası ise arabada heyecanla bekliyordu acaba oğlu e yaptı başarabilecek miydi? Bu heyecana daha fazla kalbi dayanamadı ve kalp krizi geçirip arabasında otoparkta vefat etti. Çocuk sınavdan çıktıktan sonra hayatının en büyük şokunu yaşadı babası artık yoktu. Bu durum herkes için çok zor ve kimsenin kolay kolay kaldırabileceği bir durum değil. Ama çocuk kendine bir söz verdi babası için çok başarılı biri olacaktı. Sınav sonuçları açıklandığında kazandığı yer İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp fakültesi sözünü yerine getirdi. Hayat önümüze engeller çıkarmaya devam edecek mutlaka ancak bizim bunların üstesinden gelmeliyiz gelecek güce de sahibiz.
Bazen oluyor ders çalışmaktan bunalıyoruz sıkılıyoruz. Bu zamanlarda kendimize şunu sormalıyız bir ömür boyunca bunalı sıkılmak mı yoksa sadece belirli bir zaman için sıkılıp bunalmak mı? Çünkü ders çalışmak meyvesini yiyebileceğin bir yatırım. İleride ilkokulda, lisede dalga geçtiğin arkadaşlarının çok iyi bir meslek sahibi olduğunu ve senin bir baltaya sap olamadığını görmek istemiyorsan o kalemi elinden bırakmayacaksın. Osmanlı ne zaman elinden kalemi bıraktı o zaman gerileyip yıkıldı. Son olarak şunu altınız çizerek söyleyeyim ne ekersen onu biçersin bu düzende çalışmayana ekmek yok…
Yusuf AYNACI
Comments are closed.